2008. február 22., péntek

veszélyben a szarvasgomba ipar


Hirtelen fő hír lett - előbb az amerikai, aztán a nyugat-európai - sajtóban(Herald tribune, wordmagazin, boston.com, waterconserve.org, thestar.com, OTBnews, kansascity.com és még sokan mások) hogy a globális felmelegedés felgyorsítja a szarvasgombák visszaszorulását, eltűnését a természetes élőhelyekről. A hír közvetlen oka, hogy a most termő (szezonja van) francia szarvasgomba (Tuber melanosporum), ebben az évben is botrányosan keveset termett. Akárcsak a legutolsó 12 évben, de talán idei volt mind közül a leggyengébb év. A sajtóban persze most nagyon népszerű téma a globális felmelegedés és hálás dolog siránkozni miatta, így lett ebből vezető hír.

A francia szarvasgomba fénykora a XIX század második felétől az I. világháborúig tartott, akkoriban 1000-1500 tonnát is összegyűjtöttek ebből a gombafajtából évente. A huszadik század közepére már csak 50-100 (!) tonna volt az éves termés, manapság meg körülbelül 20 tonna kerül szezononként a piacra. Idén lehet hogy ennyi se. Ősszel, hasonló kritikus helyzet alakult ki a másik híres és drága szarvasgomba, az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) körül. Az árak soha nem látott magasságba szöktek, konkrét számokkal nem is idegesíteném a kedves olvasót. Itthon is a tavalyi volt a legrosszabb szarvasgomba-termés mióta mi gombászunk, tehát az elmúlt 11 szezonban. A hazánkban honos és gyakori szarvasgombák (Tuber aestivum, Tuber brumale ) a drága mediterán testvéreiknél elterjedtebbek és többféle élőhelyen megtalálják életfeltételeiket, tehát talán jobban bízhatunk a jövőbeli termésben, mint a franciák akik a francia szarvasgombát a kihalástól féltik.
Mindenesetre az egyre forróbb és szárazabb nyarak egyre nagyobb gondot jelentenek itthon és más máshol is a szarvasgombapiac számára. Elegendő gomba híján Franciaországban nagy múltú szarvasgombapiacok zárnak be és a kereskedők egyre kevésbé tudják kielégíteni a keresletet. Az árak a hiánnyal arányosan emelkednek.



A megoldás talán a szarvasgomba-termesztés elterjedése lehetne, hiszen az ültetvényen lehetőség van öntözni és így biztosabb hozamot garantálni. Sajnos a francia szarvasgomba esetében az ültetvények sem képesek biztosítani az egyenletes termést, a természetes élőhelyek közben szinte teljesen eltűntek. A termesztés rendkívül időigényes, sokára megtérülő befektetés, úgy tűnik, ahhoz hogy jelentősen növekedjen a termesztésből származó szarvasgomba-mennyiség, sajnos nem volt és most sincs elegendő beruházás. Részben forráshiány részben ismerethiány miatt. Tehát ha így folytatódik, egyre kevesebbek számára lesz elérhető az igazi európai szarvasgomba. Arról a problémáról, még nem is beszéltünk, hogy a kedvezőtlen időjárás a minőséget is hátrányosan érinti...


olaszországi szarvasgomba ültetvény

Nincsenek megjegyzések: