2008. február 15., péntek

fodrosbélű és homoki szarvasgomba

07/10/07

Permalink 11:12:35, Kategóriák: gomba, beküldött, írta: feriur Hungarian (HU)

Az idei szarvasgombaszezon semmiképp sem nevezhető jónak a nyári aszályos időjárás miatt. A legfontosabb szarvasgombafajok igen visszafogottan fordulnak elő, és a szarvasgomba árak az egekben járnak. A nyárvégi esők nem tudták helyrerázni a szarvasgombatermést (ellentétben a kalapos gombákkal, amikből az utóbbi időben szép mennyiség és gazdag választék várta a gombászokat). A fodrosbélű szarvasgomba (Tuber mesentericum) megfigyelésünk szerint jobban bírja a száraz időjárást és ennek megfelelően most gyakrabban is találkozni vele, mint keresettebb testvérével a nyári szarvasgombával (Tuber aestivum). A fodrosbélű szarvasgombát általában nem kedvelik a konyhán, kereskedni pedig szinte egyáltalán nem kereskednek vele. Egy ismerősöm azonban esküszik rá, hogy megfelelő óvatósággal adagolva csodákra képes pl. libamájjal párosítva, francia földön pedig állítólag külön receptek is ismertek a hasznosítására. Kellemetlen vegyszeres illata éretten élvezhetőbé válik, de az is előfordul hogy néhány megnyerő példánya szinte megkülönböztethetetlen az igen finom téli vagy nyári szarvasgombáktól.

Fodrosbélű szarvasgomba (Tuber mesentericum)


A homoki szarvasgombának (Mattirolomyces terfezioides) akárcsak az előbb említett fodrosbélű szarvagsombának, most október környékén van a legfőbb termőideje. A homoki szarvasgombával gyakran találkoznak olyanok is akik nem szarvasgombát gyűjteni mennek az erdőbe, csak szemet szúr nekik a gyakran talajból kipuposódó csontfehér gomba. Specialítása a túlzásbaesően édes íze és sajtszerű illata. Épp ma hallottam, hogy pálinkába áztatva isteni eredményhez jutunk, ki fogom próbálni.

Homoki szarvasgomba (Terfezia terfeioides syn. Mattirolomyces terfezioides)

1 megjegyzés:

István Bagi írta...

Megjegyzések:
Megjegyzés innen: Szabó Gabi [Látogató] · Szerkeszt
Irtam, hogy szeretnék egy ilyen kutyust. Hol kell jelentkezni?
Permalink 2007. Okt. 10. @ 04:04
Megjegyzés innen: Knofloch Attila [Látogató] · Szerkeszt
Üdv!
A homoki szarvasgomba tárolásáról és felhasználhatóságáról szeretnék egy szakszerű leírást kapni.
Előre is köszönöm.
Permalink 2007. Okt. 24. @ 10:54
Megjegyzés innen: feriur [Tag] · Szerkeszt
szia! a gombát hűtőben zárt dobozban (benne valami nedvességfelszívó papirral) célszerű tárolni. egy-két hétig gond nélkül elvan. a ferlhasználása: édes jellege okán, leginkább édességekhez, desszertekhez használják, somloi galuska, turós ételek, főzni nem javasolt, inkább az étel készítésének végén, fejenként max néhány dekát keverünk az ételbe
Permalink 2007. Okt. 24. @ 13:41
Megjegyzés innen: Knofloch Attila [Látogató] · Szerkeszt
Kedves feriur!
Köszönöm a jótanácsot,én azt olvastam valahol hogy rizst tegyek a dobozba és úgy tegyem hűtőbe.
Meg is csináltam de egy nap után folyós lett az összes felülete.
Azt szépen óvatosan levagdosom de egyre csak puhább lesz.
Ma megint találtam egy szép alma nagyságút és pár diőnyit .Ezeket nem mosom le és úgy próbálom eltenni.
Fentebb olvastam , hogy pálinkába is jó eltenni.Egy félliterbe szerinted mennyit tegyek?
És még egy kérdés.
A homoki szarvast is el lehet tenni olívaolajban?
VAgy van valami ötleted a hosszabb tárolásra?
Előre is köszönöm válaszodat és segítségedet.
Egy nagyon lelkes amatőr.
Permalink 2007. Okt. 25. @ 18:15