2008. február 15., péntek

Kaukázus először

28/01/08

Hungarian (HU)

Image Hosted by ImageShack.us

Visszaértünk rövidke kis kirándulásunkról, ami nagyon tanulságosra sikeredett. Mindig élvezetes új országot és új embereket megismerni. Az is sikerült, amiért mentünk, információkat gyűjtöttünk gombákról, helyi gombászokról és mellesleg gombát is szedtünk.
Azerbajdzsánba nem nagyon járnak turisták. Ezt könnyen megérti az ember, ha látja, hogy mennyire szürkék, csúfok és hangulattalanok a városok, szétbarmolt a tenger és úgy általában a természet, mellesleg pedig finomam fogalmazva nyugtalan a környék. Az ország egy jelentős része (Karabah és környéke) örmény „megszállás” alatt van, és nem úgy néz ki, hogy hamarosan csitul az ellenségeskedés az örményekkel. Környéken csupa konfliktusövezet: északon az oroszországi Dagesztán és Csecsenföld, keleten Grúzia (ebben az országban is több elszakadni vágyó tartományban van háborús helyzet) és hivatalos ellenség Örményország, délen Irán (jelentős azeri kisebbséggel) és Törökország ami ugye tesó ország. Amiért mégis érdemes elmenni az a Kaukázus, hatalmas szépséges hegyláncaival sok izgalmat rejtő erdeivel. Legnagyobb hazai szarvasgomba-kutatónk - Hollós László - a XIX. Század végén járt a Kaukázusban növénytani expedíción, de ebben az időben még nem foglalkozott különösebben a szarvasgombákkal, és azóta eltelt több mint száz éve alatt sem tudtunk meg sokat a kaukázusi földalatti gombákról. Reméljük ez nemsokára megváltozik :)
A kirándulásról tervezek egy szokásos vetítést, ha lesz időpont hely, megírom ide a blogra. Talán addigra az is kiderül pontosan milyen gombákat szedtünk és kaptunk első kiruccanásunkon.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

1 megjegyzés:

István Bagi írta...

Megjegyzések:
Megjegyzés innen: borcsa [Látogató] · http://www.sarok.org/users/borcsa/ · Szerkeszt
Vetítééés! Igen!
Permalink 2008. Jan. 28. @ 06:29
Megjegyzés innen: peziza [Tag] · Szerkeszt
Örülök, hogy ismét túlélted! Várjuk a beszámolót, és a vetítést!
Permalink 2008. Feb. 03. @ 13:26
Megjegyzés innen: Gabi [Látogató] · Szerkeszt
vigye, vigye hajnal háromszor
Permalink 2008. Feb. 09. @ 19:39
Megjegyzés innen: Gabi [Látogató] · Szerkeszt
Jó akaram lenni, nem sikerült
Permalink 2008. Feb. 09. @ 19:50
Megjegyzés innen: feriur [Tag] · Szerkeszt
?
Permalink 2008. Feb. 11. @ 17:43