2008. február 15., péntek

kicsit kivillantod,

11/09/07

Permalink 07:20:46, Kategóriák: hirek, írta: feriur Hungarian (HU)

közhírré tétetik új egyesületünk őszi programja, az előadások nyilvánosak és ingyenesek, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület 2007. őszi programja

A rendezvények helyszíne: Kismaros, Kossuth L. u. 22. (a Polgármesteri Hivatal épületénél)
Az előadások 17 órakor kezdődnek.

Szeptember 21. Ünnepélyes megnyitó, az Egyesület bemutatkozása - Soós Sándor
Földalatti gombavilág-Zagyva Imre előadása

Október 7. A Magyar Mikológiai Társaság és a DSZE közös kirándulása Törökmezőn és környékén. Találkozó 9 órakor a Kismaros-Törökmező turistaházi elágazás buszmegállójában

Október 12 (korábban híbásan 13 volt megadva). Olivi Azeglio előadása a szarvasgombákról, szarvasgombászatról, kutyákról, gasztronómiáról

November 10. Miért van ilyen sok nevük a szarvasgombáknak? - Halász Krisztián előadása

November egyik hétvégéje: Közös kutyás szarvasgombászat (játékos verseny), a helyszínről később tájékoztatjuk az érdeklődőket

December: Évzáró Szarvasgombász Vacsora meglepetéssekkel és tombolával. A pontos időpontról és a helyszínről egy későbbi levélben értesítjük a Tisztelt Tagtársakat.

vers az nincs

1 megjegyzés:

István Bagi írta...

Megjegyzés innen: Szeleczky Zoltán [Látogató] · Szerkeszt
Kedves gombász barátaim !

Annyi elragadó beszámolót olvastam a szarvasgombáról (egyszer részt is vettem egy barangolásukon, ahol az okos kutyus ki is ásott valóban több gombát), hogy elhatároztam, most már csak nem fogok úgy meghalni, hogy ne ízleltem volna meg ezt a CSODÁT ! Ezért a napokban a budapesti Vásárcsarnokban szántam rá néhány ezret (kilója az egyik helyen 200 000, a másikon 75 000 forint volt, kicsit csodálkoztam ezen a különbségen, külcsínre és metszési felületük alapján azonos fajok lehettek pedig). Aurától sugározva tettem le otthon a gondosan lezárva becsomagolt gombát a feleségem elé, aki úgy döntött, hogy azonnal készít belőle egy mennyei ebédet. Kiválasztott egy olasz receptet az internetről és hozzáláttunk. Az első csalódás a csomagolás felbontása után ért minket, mert beleszagolva a dohos földszagon kívül semmi aromás szagot nem éreztünk. Na, gondoltuk, biztosan, majd elkészülte után. A biztonság kedvéért azért a készülő mártást két részre osztottuk, hogy legyen összehasonlítási alap, és az egyik felére remegő kezekkel ráreszeltük a csodagombát, majd befejeztük az étel elkészítését és végre asztalhoz ülhettünk. A parmezános tészta nagyon jól sikerült, csak egy baj volt - de az nagy: a szarvasgombás teszt-kaja semmiben sem különbözött a kontrolltól. Később megkérdeztem egy ismerősömet, aki Olaszországban evett egy protokolláris vacsorán szarvasgombás ételt, ő miként élte meg. Szó szerint azt mondta: csak az étel "dohos földszagát éreztem". A tapasztalataink tehát kezdték fedni egymást. Szegényebb lettem egy illúzióval. Maradok továbbra is a szegfűgombából, lilapereszkéből vagy rókagombából készített nagyszerű gombapaprikásaim mellett !
Üdvözlettel
Szeleczky Zoltán
Permalink 2007. Dec. 08. @ 14:20
Megjegyzés innen: feriur [Tag] · Szerkeszt
Kedves Zoltán,
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült jól az első találkozás a szarvasgombával,
de tudok rá egy logikus magyarázatot, amit a csarnokban árulnak az nem jó minőségű szarvasgomba, valószínüleg kínai szarvasgomba, érdemesebb vagy egy gyűjtőtől közvetlen venni vagy egy erre specializálodott kereskedőtől. sajnos a hamisitás - akárcsak más élelmiszernél - gyakori probléma :(
erről többet itt lehet olvasni:
http://kozosgomba.blogspot.com/2007/04/kisebb-s-nagyobb-szarvasgombs-svindlik.html
nem mondom hogy mindenkinek izlik a szarvasgomba, de a megfeleő minőségünek nagyon karakteres íte van, az biztos.
Permalink 2007. Dec. 08. @ 15:16