2010. március 15., hétfő

tufa



Ilyenkor tavasszal nem sok szarvasgomba terem, de a jó időjárás és a kutyák mozgásidénye miatt erős rajtunk a „kirándulási kényszer”. A jó keresőkutyák ezeken a szép tavaszi sétákon is rendre találnak föld alatti gombákat, de többnyire csak tufa gombákat (tufa = tudományos fantasztikus, magyarán csak a tudomány számára érdekes gombácsek). Nem tudom biztosan ki találta ki, de azt hiszem talán először az indexes gombafórumon láttam ezt a találó kifejezést, remélem lesz valaki, aki emlékszik a pontos eredetére.

Tél végén és a nyár elején különösen sok ilyen gombát lehet találni. Amint a becenevükből is következik, ezek az általában apró méretű kis gombák étkezésre nem alkalmasak, azonban a mikológusok és amatőr gombakutatók nagy örömmel fogadnak róluk adatokat.



Mit csináljunk, ha tufa gombát talált a kutyánk? Ha van mikroszkópunk magunk is próbálkozhatunk a gombák határozásával és gyűjthetünk herbáriumot is. Ha nem tudjuk meghatározni, legjobb a gombát frissen eljuttatni szakemberhez és/vagy herbáriumba, de erre ritkán van lehetőség, tehát általában meg kell szárítanunk a gombát. Ehhez frissen félbe kell vágjuk, (ha több termőtestünk van, egyet hagyhatunk egészben) majd egy kis tégelyben hagyjuk megszáradni. Hasznos lehet ha készítünk fényképet a friss gombáról és az élőhelyről is. Ezenkívül a herbárium számára rögzítenünk kell néhány adatot is:

- Dátum

- Hely (GPS koordínáta a legjobb, de a közeli település is megteszi, ha nem akarjuk pontosan elárulni a helyet)

- A megtaláló neve

-

A fenti adatok nélkül nem igazán lehet használni a gombát, más adatokkal még tovább növelhetjük a minta használhatóságát:


- Az erdőtípus leírása

- A friss gomba néhány mulandó jellemzőjének leírása: szag, szín stb.

- Talajtípus

- Fénykép a termőtestről és élőhelyről.


Egyesületünknek, a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesületnek is van saját herbáriuma, melyet tagtársaink látnak el tufa gombákkal, A herbárium segítségével hozzájárulhatunk egy-egy terület vagy erdőtípus pontosabb megismeréséhez vagy ritkább fajok elterjedését pontosíthatjuk, tehát kirándulásunk igen hasznos lehet. Számomra a szarvasgombászást pont az ilyen dolgok teszik hobbivá. Találni egy ritka fajt, olyan, mint kincset találni, gondolom az ősi vadászösztön dolgozik ilyenkor :)


Ha találsz tufa gombát, juttasd el nekünk! Köszönjük!

Link: dsze.hu

2 megjegyzés:

Szilvásy Dénes írta...

A TUFA-nak van egy népiesch megközelítése is: "TUdja a FA...m milyen gomba ez?" Gombász körökben ez az elfogadottabb. :-)))

István Bagi írta...

hah :))
tudtam én ezt, de nem gondoltam, hogy ez az általánosabb :D