2010. április 8., csütörtök

A szarvasgomba genomjáról

Az elmúlt két hétben a périgordi szarvasgomba géntérképének elkészítéséről volt hangos a világsajtó, melynek alapját egy francia-olasz kutatócsoport "Périgord black truffle genome uncovers evolutionary origins and mechanisms of symbiosis" című, a Nature folyóiratban megjelent cikke képezte. A kutatás - melynek folyamatáról már lehetett ezen a blogon olvasni - megállapította, hogy a különböző termőhelyen gyűjtött gombáknak enyhén eltérő a genetikai állományuk, mely elsősorban az általuk kibocsájtott illatanyag összetételében mutatkozik meg. Külön érdekesség, hogy a kutatók leírták a szarvasgomba illatképző mechanizmusát is, immár bizonyított ténnyé téve ezt az eddig megválaszolatlan kérdést is, hiszen mindeddig nem voltunk biztosak abban, hogy maga a gomba vagy éppen a perídiumon élő baktériumok okozzék-e a fenséges illatot. Mostantól bátran kijelenthetjük, hogy igen, a gomba adja az illatot.

A kén metabolizmusának szerkezeti működése a Tuber melanosporum termőtestében.
A kép az eredeti publikációból származik.

Egyértelműnek látszik tehát, hogy ha ettől arrafele egy éttermi séf egy adott illaösszetételt kedvelve rendel gombát, mondjuk Provence-ból, akkor nem szúrhatják ki a szemét umbriai gombával. Csak rá kell bökjön a kézi géntérképellenőrző ketyeréjére és máris világosan látja a különbséget. Természetesen ahhoz, hogy ez realitássá váljék, még el kell teljen némi idő, de az kétségtelen, hogy a minőségi gombával való becsüetes(ebb) kereskedés jövőjét vetíti előre.

Egy másik érdekes következtetése a tanulmánynak, hogy a szarvasgombák is két nemre oszthatók, így van női illetve hím ivarú spóra is. dr. Claude Murat - a tanulmány egyik szerzője szerint - ez a felismerés jelentősen előgördíti a szarvasgombatermesztést érintő kutatásokat, hiszen bizonyosnak tűnik az, hogy azok a gazdafák, amelyek mindkét spórával érintkezve képeztek mikorrhizát nagyobb valószínűséggel hoznak termést.
A Tuber melanosporum genomjának tájképe.  
A kép az eredeti publikációból származik.

Nincsenek megjegyzések: