2010. április 29., csütörtök

A Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület állásfoglalása a rendelettervezetről

Tisztelt FVM,

bár a szakmai egyeztetésben részt vettünk, a földalatti gombák gyűjtését szabályozó rendelet végső előterjesztéséről nem kaptunk semmiféle írásos anyagot. Talán azért, mert véletlenül el lett írva az Egyesületünk neve. Tehát, a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület nevében lenne egy pár észrevételünk:


Az Előterjesztés célja c. fejezetben azt írják, hogy az Északi-Középhegységben jelentős mennyiségű szarvasgomba fordul elő. Ez csak részben igaz, a Bükkben valóban sok gombát gyűjtenek, de pl. a Mátrában vagy a Pilisben már nem. Ezért nem venném egy „egységbe” az Északi-Középhegységet. Földalatti gombákat valóban mindenhol lehet találni, de a gazdaságilag, gasztronómiailag értékes fajokat elég kevés helyen lehet gyűjteni.

Az V. Egészségügyi hatások c. fejezetben állítottak sem állnak meg teljesen. Az erdei gomba valóban egészséges táplálék, a földalatti gombák (szarvasgombák) viszont inkább fűszerek. Felhasználásuknál csak grammnyi mennyiségeket használnak, ennek élettani hatása igen csak csekély. Tehát inkább élvezeti értékkel bírnak.

A 2.§ (2) pontja az előzetes egyeztetéseknél nem vetődött fel, a legutolsó megkapott anyagból is hiányzik (2010. január 12.-i megbeszélés). Ennek szabályozása szerintünk indokolatlan, eredményesebb lenne, ha a szabályozás a kiadott engedélyek számának maximalizálásával történne.

A 2.§ (3) pontjában nincs meghatározva, hogy kik az „illetékes hatóság”, kik ellenőrizhetik a triflászt.

A 3.§ (3) pontjában leírtakkal teljesen egyetért az Egyesületünk.

Az 5.§-nak -véleményünk szerint- tartalmaznia kellene a kiemelő szerszámra vonatkozó részt. [6. § (1) A trifla felszedését a triflavadászkutya által megjelölt ponton a talajvédelem és a gomba micéliumok kiszáradásának védelme szempontjainak figyelembe vételével kell végrehajtani, a célnak megfelelő legfeljebb 5 cm élhosszúságú eszköz segítségével. 2010. január 12.-i megbeszélés]

Az 1. melléklet 3. pontjában lévő gombáknál szerintünk ki kellene hangsúlyozni, hogy az itt felsorolt gombáknak NINCS gasztronómiai, gazdasági értékük, csak az előző két pontban szereplőknek. Tehát ezek a fajok kizárólag tudományos célból gyűjthetők. Talán ezt be lehetne illeszteni a 3.§ (1) pontjába „ A gasztronómiailag értékes trifla fajokat…”

A rendeletből teljesen kimaradt a képzés szabályozása, sem a triflavadászkutyák képzését, sem a (és szerintünk ez a fontosabb) gyűjtők képzését nem tárgyalja. Ez az előző tervezetben benne volt:

„2. §

(1) Triflát csak az a személy gyűjthet, aki a (2) bekezdés szerinti képzésen részt vett, és azt eredményesen elvégezte.

(2) Képzést az a felnőttképzési intézmény szervezheti, amely szerepel a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény 9. § (2) bekezdésében meghatározott nyilvántartásban, továbbá képzési programját és értékelési rendjét az FVM jóváhagyta.

(3) A képzést eredményesen elvégzők számára a képzés szervezője tanúsítványt állít ki.

(4) A tanúsítvány másolatát a képzés szervezője a képzés lezárását követő 8 napon belül megküldi a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továbbiakban: az erdészeti hatóság központi szerve) részére. „


Véleményünk szerint ez lenne a rendelet legfontosabb része, hogy CSAK képzett, vizsgázott gyűjtő szedhessen szarvasgombát. Úgy gondoljuk, a kutyák vizsgáztatása helyett inkább a gyűjtő vizsgáztatását kellene előtérbe helyezni. A helytelen gyűjtésből eredő károkat soha nem a kutya okozza, hanem az ember. Tudomásunk szerint egyetlen EU országban sem kell vizsgáztatni a szarvasgombász kutyákat. Fontosnak érezzük, hogy minden gyűjtő legyen tagja valamelyik szarvasgombász egyesületnek. A vizsgát a helyi egyesület bonyolíthassa le, adjon ki engedélyeket. Ezt a vizsgát évente, kétévente meg kelljen újítani.

Köszönjük szépen, hogy Egyesületünket is bevonták a rendelet tervezési munkáiba. Egyesületünk teljes mértékben egyetért azzal, hogy szükséges egy törvényi szabályozás a földalatti gombák gyűjtésére, védelmére. Azt viszont fontosnak érezzük, hogy a rendelet valóban beválthassa a hozzá fűződő reményeket, valóban védje az erdei élőhelyeket, mint ahogy ez az előterjesztésben indokolva is van.


Észrevételeinkkel, javaslatainkkal ezután is szívesen segítjük a Minisztérium munkáját,


Üdvözlettel

Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület vezetősége

2010-04-27

3 megjegyzés:

Bertók írta...

Gratulálok az Egyesület állásfoglalásához. Alapos, korrekt hozzászólás a rendelethez,minden pontjával egyetértek,valóban van indokolatlan szabályozás,és olyan terület ami szerintem sincs kellően pontosítva.
Pl. a gomba kiszedését szolgáló szerszám, ha már rendeletről beszélünk, rendelkezni kéne cm-ről, ahogy javasoltátok, vagy konkrét szerszámok tiltásáról. Gondolok a gereblyére amit triflász nem használ, csak az „ember” s nyomait látni lehet az alföldi erdőkben. A lelkiismeret nem biztos hogy győzne a szabállyal szemben,mégis az embert talán visszatartaná.
Érdekelne mit gondoltok a gyűjtési naplóról,a bevezetés szükségéről. Aki kitalálta, biztos nem szarvasgomba gyűjtéséből él, hiszen a herbáriumi adatok rögzítése, leadása gyakorlati gombásznak nem veszélytelen. Adott erdészetnél emberi tényezőktől függ az adatok sorsa, ez ügyben pedig bizalmatlan vagyok…

geastrum írta...

A gyűjtési napló szerintünk is felesleges. Nem igazán hiszem, hogy korrektül kifogják tölteni, senki sem adja meg a kedvenc gyűjtési helyének adatait, pláne nem azt, hogy ott mennyit gyűjtött.Nem beszélve arról, hogy felesleges adminisztrációt ró a gyűjtőre.
Az sincs igazán tisztázva, hogy kihez kerülnek ezek az adatok, ott mit csinálnak vele, ki használhatja ez után, mennyire lesz nyilvánosan hozzáférhető, stb.
A herbáriumi adatok az egy teljesen más dolog. Ott "tudományos" adatgyűjtés folyik, ott jó, ha minél pontosabb az adat, annyira, hogy utána akár újra megtalálható legyen a gomba. Szükség lehet pl. utólagosan talajmintavételre, ökológiai vizsgálatra. A legjobb lenne a GPS koordináta. Az Egyesületünk is rendelkezik herbáriummal, egy esetleges publikációnál nyilván egyeztetek a gyűjtővel, hogy az adatokból mennyit írhatok le. Leggyakrabban csak tájegységet szoktunk írni, ha úgy kívánja. Viszont nagyon fontosak ezek a herbáriumi adatok, hisz a gyűjtők különböző helyekre járnak, egy idény alatt a TUFA gombászok nem tudják bejárni az egész országot. Ezeknek a lelkes gyűjtőknek köszönhető, hogy az egyes földalatti gombafajok elterjedéséről, élőhelyigényeiről egyre többet tudhatunk meg. Ezek az adatok nem "öncélúak", pl. a termesztés sokat profitálhat belőle.

Bertók írta...

Köszönöm a választ,és a sok információt:)
Természetesen nem a tudományos gombászatra gondoltam,automatikus fogalmazás volt részemről,de félreérthető.