2010. április 22., csütörtök

DSZE közlemény

Az alábbi levelet Zagyva Imre a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület elnöke írta és ebben a minőségében a DSZE hivatalos állásfoglalásképpen is értelmezhető. Minden sorával egyetértek és ezért teszem ki ide is. Végtelenül szomorú, hogy itt tartunk. Annyit tennék még hozzá, hogy a mi kereskedő cégünk ilyenkor egyáltalán NEM vásárol szarvasgombát és ha más cégek és magánszemélyek is így tennének, bizonyára nem lenne értelme ennek a szezonon kívüli etikátlan és törvénytelen gyűjtésnek.

Kedves Kollegak,

tobb helyrol hallottam, hogy az Alfoldre most is jarnak le gyujtok es gyujtenek szarvasgombat. Errol sajnos hetvegen magam is meggyozodhettem, mikor Nemzeti Parkos barataim elvittek megmutatni, hogy mit hagytak maguk utan.

Gondolom nem nagyon kell leirnom, hogy ez mennyire karos, de emlekeztetoul alljon itt nehany indok:


- gasztronomiailag ezeknek a gombaknak az erteke nulla. Tobbet art a gomba gomba megitelesenek, ha valaki ilyen gombat vesz, nem igazan lehet csodalkozni, ha csalodik ezutan benne.

- hagyjuk ezeket a kenyszererett, rothado gombakat a helyen, hagy tudja a sporajat "elszorni", terjeszteni. Amugy is tulgyujtottek az erdok, legalabb tavasszal tudjon egy kicsit regeneralodni.


- az esonek koszonhetoen (ha csak nem jon a nyareleji aszaly) eleg jo idenynek nezunk elebe. Ha most megbolygatjuk a talajt, tonkretesszuk a primordiumokat, akkor nem lesz mit szedni nyaron. Rengeteg kucsmagomba van, mar lehet majusi pereszket es szegfugombat is gyujteni. Legyunk egy kicsit turelmesek!

- az Alfoldon (legalabbis a NEFAG erdejeiben lasd:
http://nefag.hu/ewPortal3.icom?shopid=nefag&language_code=hu&ewitem0=nefaghu_90 ) junius 15.-tol az ev vegeig lehet gyujteni. Ha valaki idenyen kivul es ENGEDELY nelkul gyujt az buncselekmenyt kovet el.

Remelem ez reszemrol csak ures szocseples volt es Tagjaink kozul  mindenki betartja az etikai, termeszetvedelmi eloirasokat es az erdotorveny idevonatkozo reszeit.


Udvozlettel
Zagyva Imre
DSZE elnok

Nincsenek megjegyzések: