2009. január 2., péntek

Kutya-biztosítás részletesebben

December elején beszéltünk először a biztosításról, azóta több információ van, ezek ismeretében írok újra, kissé bővebben. Először is van egy rossz hírem, a babéziózist, ami miatt eredetileg felhívtam a figyelmeteket a biztosításra, sajnos a kizárások listáján találtam meg... Úgyhogy erre nem vehető igénybe. Nézzük mi maradt és milyen feltételekkel.
A biztosítandó állatot először egy állatorvosi kivizsgálásra kell elvinni, ennek díja 5000 Ft.- Az itt kapott állapotfelmérő lapot kell elküldeni a biztosítónak, ahol ezután meghozzák a döntést, miszerint az állat biztosítható, csak kizárásokkal biztosítható, vagy egyáltalán nem biztosítható. A biztosítás ideje baleset esetén korlátlan (amíg a gazdi fizet), betegségek esetén a kutya 10 éves koráig tart.
Kétféle csomagot kínálnak, alap- és prémium-csomag néven.
Az alap-csomag feltétele a kutya 3 hónap és 6 év közötti életkora, a microchipes azonosítás, és az előírásoknak megfelelő oltások megléte. A havi díja 2390 forint, kedvezményt adnak az éves fizetésre, a második kutyára és a vakvezető kutyákra, ezért az összegért az alábbiakat kapjuk: utólagos igénylés és elbírálás után az állatorvosnak kifizetett összeg 75%-át térítik vissza, baleset esetén a sebészeti és a konzervatív (gyógyszeres) kezelések után egyaránt, betegségek esetén csak a sebészeti kezelésekre vonatkozik. Az éves limit 300 000 Ft.-, egy adott betegség esetén a gyógyszeres kezelés térítési felső határa 40 000 Ft.-, a sebészeti ellátásé 80 000 Ft.-
A prémium csomag ettől annyiban különbözik, hogy a felső korhatár 4 év, a havi díj 4390 Ft.-, cserébe kiterjed betegségek esetén is a konzervatív kezelésre, éves limit 500 000 Ft.-.
Azt sajnos nem tartalmazza a tájékoztató, hogy mi minősül előírásszerű oltási sornak, azt meg mindannyian tudjuk, hogy ahány állatorvos, annyiféle oltási szokás, mindenki máskor és máshogy ismételve végzi a kölykök alapimmunizálását, nem beszélve a vakcinagyártókról, ott is eltérő ajánlásokat találunk. A magyar jogszabály csak a veszettség oltásról rendelkezik, a többi fertőző betegség elleniről nem, így a megfogalmazás elég hiányos.
A kezelésbe beleértendő a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok is, úgymint röntgen, ultrahang, laborvizsgálatok, az állatorvosi vizsgálatok, a kezelésre előírt gógyszerek, az utókezelések, az állatkórházi kezelések. Amennyiben krónikus betegséget állapítanak meg, úgymint daganat, cukorbetegség, krónikus máj- vagy vesebetegség, ezekre a következő évtől már nem terjed ki a biztosítás. A kizárások listáján a babézia mellett ott vannak az esztétikai műtétek, az ivartalanítás (kivéve ha egészségügyi okból történik), az ellés és császármetszés, (kivéve ha baleset indokolja), a fogászati kezelések, (kivéve baleset), oltások, tápok, vitaminok, parazita ellenes szerek stb. Pár érdekesség még a "nem fizet a biztosító" listáról: szennyezett/állot víz fogyasztása, örökletes betegségek, súlyos gondtalanság a napon hagyott autóba zárt állat, a nem megfelelő táplálás (amibe véleményem szerint bármi belefér....) a nem megfelelő kezelések vagy a gondozás hiánya, illetve az egyéb biztosításokban szokásos lázadás, sztrájk, forradalom és egyéb világvége dolgok.
Nagyjából ennyi, akit részletesen érdekel ITT tudja kérni a bővebb tájékoztatót, emailben szinte azonnal küldik. Ha úgy döntött valaki, hogy szeretné elvinni kutyáját egy állapotfelmérésre, a szerződött állatorvosok listáját ITT találja. Hogy megéri-e, inkább mindenki döntse el saját maga :)

6 megjegyzés:

István Bagi írta...

húha, nagyon korrekt kis összefoglaló! köszi :)

geastrum írta...

én is köszönöm, tényleg egy jó kis öszefoglaló.
Ez az én szememben sajnos így nem más, mint a "kutyásokrólnyúzzunklemégegybőrt" című játék. Valakinek van valami rálátása, hogy máshol is így működnek a kutya biztosítások?

Laura írta...

A kutyás újságban ezt írják:
"A nyugat-európai országokban, pl: Angliában 20 %-a és Svédországban 60 %-a biztosítja kisállatát, ott már sikeresnek és hasznosnak bizonyult a kutya-macska biztosítás." A cikk a biztosítótól származik, nem írja az ottani feltételeket meg árakat. Majd megkérdezem a svéd kutyás ismerőseim 60 %-át :)

geastrum írta...

Ez tök jó, hogy a Svédeknél vagy az Angoloknál ilyen sokan biztosítják állataikat. Az a kérdés, hogy a feltételek is ugyanazok-e...

Laura írta...

Angolt nem ígérhetek, de ha tényleg érdekel, svédek meg tudok kérdezni.

Névtelen írta...

Az én kutyusom most 22 éves. Kb 10-15 éves koráig semmi komoly baja nem volt, Szerencsére. Mostanában sűrűn járunk orvoshoz. Az ilyen öreg kutyusra nem lehet kötni biztosítást.