2013. május 8., szerda

kínai hernyógomba ✓
Az elmúlt napokban több dolgot is kipipálhattam a bakancslistámon.Például ettem marokkói szarvasgombát (Tuber oligospermum)  és elég finom szerintem. Ez mondjuk elég hátul szerepelt a listán, de azért örülök neki és lesz róla külön poszt is. Az igazi japán vízitorma (wasabi) ugye jóval fontosabb lett volna, de ezúttal csak megszaglászni tudtam, nem adott belőle az, akinek volt vagy 5 kg (!) :(((  pedig itthon szinte lehetetlen beszerezni.

Ami a legnagyobb pipa viszont, hogy végre megkóstoltam a világ legdrágább gombáját, a kínai hernyógombát! Sokan jobban ismerik a latin Cordyceps sinensis néven, pedig legújabban a tudományos neve Ophiocordyceps sinensis-re változott. Ennek a főleg Nepálban és Tibetben gyűjtött gyógygombának a kilogrammonkénti ára 3000 és 80 000 dollár között változik minőség és szezon függvényében.
Az évente gyűjtött 80–175 tonna hernyógomba Tibet GDP-jének 8,5 százalékát és a tibeti háztartások készpénzbevételének 40 %-t adja. A képeken látható kurta kis gombák darabja 2-3 dollárba kerül. Szóval elég komoly dolog. Érdekes, hogy bár Tibetben valóban nagy a kínai központi hatalom elnyomása, a törvények szerint kínaiak nem, csak tibetiek gyűjthetik ezt a gombát.

 Egy kínai edző 1993-ban azt állította, a kínai futók ettől a gombától szaladnak rekordokat, azután nyugaton is megnőtt iránta az érdeklődés és a legjobb minőség ára 1998 és 2008 között 900 %-kal nőtt. A magas ár persze őrületet okoz a gyűjtői fronton és nem ritkán gyilkosságokig fajul a verseny. 2011 novemberében 19 nepálit ítéltek el a konkurencia megölésért és korábban is voltak hasonló esetek. A nepáli polgárháborúban is van jelentősége a hernyógombának, a nyári begyűjtési időszakban a maoista gerillák és kormánycsapatok harcolnak a jelentős bevételt jelentő területek ellenőrzéséért.

Nemcsak a gyűjtése és felhasználása érdekes, az életformája is különleges. Ezek a parazita gombák egy molylepkefaj földben élő lárváit támadják meg, gombafonalak szövik át és be az élő lárvát, megölik és végül magából a lárvából nő ki a gomba termőteste. A hosszúkás képlet felső sima része a gomba termőtest, a göröngyös sárga buzogánya pedig tulajdonképpen a hernyó gombafonalakkal beszőtt maradványa.

A kínai orvoslásban évezredek óta gyógyhatásúnak tartják, afrodiziákumként, rákgyógyszerként és számtalan más baj esetén is használatos. Gombatermőtestet nem, de a micéliumot laboratóriumban jól tudják szaporítani és az itthon is kapható „cordyceps” termékekben az ebből kivont „hatóanyagot” találjuk. Persze aki kicsit is ad magára, nem vesz ilyen olcsó pót-termékeket és csak az igazi gombát fogyasztja. Én egy pálinkában ágyazott kivonatot kóstolhattam és szörnyű íze van! A készítő szerint valóban kissé túl sok lehet az a 10-12 darab gombácska az üvegben, és ez okozhatja a túl erős üszkös pattanóbogár ízt. De benyomva egy pohárkával végül arra jutottam, hogy meg lehet szeretni, ha már ilyen drága! Itt van még egy csomó érdekesség és kép a hernyógombákról.
2 megjegyzés:

schteca írta...

És milyen íze van? Finom? Hogy kell enni, mihez?

schteca írta...

És milyen íze van? Finom? Hogyan kell enni, mihez?