2013. március 23., szombat

A termesztés ideje
Az elmúlt 10-20 évben világszerte sok helyen kezdték  újra vagy egyáltalán felfedezni a szarvasgombákat. Ahol  természetesen is előfordulnak értékes föld alatti gombák, ott először a gyűjtés került előtérbe (ilyen hazánk mellett a többi délkelet-Európai ország, Kína, Marokkó stb. ), ahol pedig ilyenre nem volt lehetőség ott a termesztéssel indultak próbálkozások. Természetesen a gyűjtés mellett előbb-utóbb mindenhol megjelent  a termesztés is. Egyre ismertebb, hogy a húsz éve még nem létező ausztrál és spanyol szarvasgomba-termesztés mára milyen sikeres lett és mindkét ország meghatározóvá kezd válni a francia szarvasgomba piacán. 

 A szarvasgomba termesztéséhez sokkal több idő kell egy országban, mint a gyűjtés beindításához és természetesen több akadály nehezítheti az utat. Például korábban Bulgáriában egy szélhámos társaság több ültetvényt hozott létre, drága, de nem (vagy nem jól) mikorrhizált csemetékkel megkárosítva a befektetőket és lejáratva magát a szarvasgomba telepítést. Hasonló zajlik le mostanában Romániában egy olasz cég főszereplésével és ahogy meg tudjuk ítélni sokfelé a világon vannak hasonló átverések. :(

De amiért ezt az egészet leírtam, az hogy mindezek ellenére a szarvasgomba-termesztés tényleg kezd világjelenség lenni. Az korábbi évek sikerei ( termő ültetvények Európa szerte,  Ausztráliában, Új-Zélandon, Chilében, Kanadában az Egyesült Államokban stb)  jócskán gyarapodtak az idei  2012-2013 szezonban és ami különösen érdekes, hogy főleg olyan országokban értek el sikereket, amelyek korábban  nem tűntek alkalmasak szarvasgomba termesztésre. 
A Svédországi Gotland szigeten már korábban sikert értek el a nyári szarvasgomba termesztésével, de ami igazán meglepő, hogy ezen a télen egy francia szarvasgomba ültetvény is termőre fordult. Ugyanez történt a szomszédos Ausztriában is ( ez különösen jó hír a hazai próbálkozóknak). Finnországban, ahol még nem találtak természetes élőhelyen  nyári szarvasgombát, tavaly ősszel termőre fordult egy kis ültetvény.

Az Egyesült Államokban idén februárban termett az első termesztett késői szarvasgomba és Oregonban az első francia szarvasgomba (más államban már korábban is voltak  sikerek) Ami hosszú távon a legtöbb következménnyel járhat az talán az, hogy a hírek szerint Kínában is megvan ez első termesztett francia szarvasgomba. Itthon is vannak kisebb sikerek, néhány ültetvény termett kisebb mennyiségű nyári szarvasgombát, de az átütő sikerre még várni kell. Nincsenek megjegyzések: