2010. augusztus 10., kedd

ausztrália

A szarvasgombafarm, ahol az utóbbi hónapokban ügyködtem a déli félteke legjelentősebb szarvasgomba termelő ültetvénye. Idén - megduplázva a tavalyi termést - több, mint 1,6 tonna francia szarvasgombát (Tuber melanosporum) gyűjtöttünk másodmagammal. Persze a gomba válogatása és osztályozása után ennél kevesebb került a piacra, de az ültetvény így is  az ausztráliai termés többségét adja . Tovább dobálózva a számokkal ez több 25000 db gomba. óóhhóóó mert itt ám mindenről nagyon részletes statisztika van.  Minden egyes gombáról tudjuk, hogy a 13000 fa közül melyik környékén termett, milyen mélyen, mekkorára nőtt és milyen állapotú volt begyűjtéskor. Az ültetvényen számos a termést befolyásolását kutató kísérlet is zajlik, de ezekről sajnos nem beszélhetek, mert biztosítottak róla, hogy mindenhol megtalálnak és helló kittys lógót égetnek minden a húsz körmömbe, ha bármi is kiszivárog.
Jobban belegondolva semmilyen több adatot nem írhatok le :( Pedig nagyon jó kis térképek is vannak az ültetvényről!

hát ez van srácok, nézegessétek a képeket! :DDD sok fotót készítettem, de mind béna.



A gomba nagy részét a hat éves Sunny kutya segítségével gyűjtöttük. Aligha van kutya amelyik több francia szarvasgombát talált volna mint Sunny. Izzie a három éves beagle, a reggeleket túl hűvősnek tartja a munkához délután pedig annyi érdekes dolog történik szerinte hogy egy óránál többet hülyeség lenne gombászni.



Bella egy éves  és csak a szezon második felében kezdett dolgozni, de most már nagyon ügyes. A múlt hetet teljesen egyedül csinálta végig mert Sunny-nak más elfoglaltásga volt.

az étterem kávézó




 közben gondolkoztam, valószínűleg a szarvasgombász élet következő számába azért írok egy hosszasabb ismertetőt *











*alig palástolt marketing


Nincsenek megjegyzések: