2009. július 8., szerda

Kullancs

Idén már úgy tűnt, hogy a dögök győznek, a tavalyi jól bevált Promeris Duo cseppeknek elcsesztek valamit a vivőanyagán és elkezdett felszívódni, ijesztő idegrendszeri tüneteket okozva, az Advantix egy ideig jó utánpótlásnak tűnt, de a legutóbbi erdőjárás után megnyírtam Musát, ekkor derült ki, hogy több mint 30 egész kicsi kullancs van benne (2-3 mm). Úgyhogy ez a szer is megbukott. Nyakörvet nem tudok használni mert megeszik egymásról. Végül találtam a Promeris Duo hatóanyagával megegyező, de nem felszívódó másik szert, Taktic a neve, 200-szoros hígításban kell használni, eddig két kutyán próbáltuk, teljes sikerrel, egyetlen dög se volt bennük. Egy hátránya van, hogy csak 1 literes kiszerelésben kapható és irtó drága, de legalább működik.

2 megjegyzés:

geastrum írta...

Szia,
ez a "tic-tac" akarom mondani Tactic nem szívódik fel? Szerinted mennyire hatásosak ezek a kontakt szerek? Mennyire veszélyes, ha esetleg lenyalják egymásról a kutyák?
Számunkra is nagy probléma a kullancs, mi az Advantix-ot használjuk már elég rég óta. Ha nem felejtem el felcseppenteni, akkor elég jól megvéd, nagy megszívott kulikat nem találtam még így a kutyákban. A kullancsok évről évre egyre több problémát okoznak, jó lenne valami végleges megoldás már...

Laura írta...

Eddig nem tűnt úgy hogy felszívódna, egyszer próbáltuk, két kutyán, egyiknek se volt semmilyen tünete és ami a lényeg, egyikben se találtunk kullancsot egy szálat sem. Előtte Advantixoztunk mi is, Musán konkrétan 2 hetes volt a csepp amikor azt a 30-sok kullancsot találtam benne, úgyhogy az enyhe kifejezés, hogy nekem megingott az Advantixba vetett bizalmam:) A Takticban amitráz van, ugyanaz mint a Promeris Duoban meg mint a Preventic nyakörvben, ezek úgy tűnik idén még jók. A Taktikot csak akkor használom amikor kimegyek, be van keverve egy kis kézi permetezőbe, lefújkálom vele a kutyát, amíg kint van magát biztosan nem nyalogatja, mire hazaér már nem érezni rajta a szer szagát, vagy eloszlik addigra, vagy teljesen eltűnik vagy nem tudom, de itthonra nem is kell, így viszont még ha a többiek nyalogatnák is, bajuk nem lesz tőle. A hétvégén megint tesztelem, beszámolok majd az eredményről.