2008. június 25., szerda

Horror

Ilyen inváziót még nem láttam. A drága holland nyakörv ellenére -ami elvileg fél évig működik és 2 hónapja van rajtuk- a kutyákból 100 számra hullik a megszívott kullancs. Ezeket a vérrel telteket türelmes kurkászással már meg lehet találni, de vérszívatlan állapotukban annyira kicsik, hogy felismerésük is szinte csak nagyítóval lehetséges.


A tavalyi babesia szövődményeként Zsuzsám fél szemére megvakult, így kissé hisztérikusan állok a dologhoz. Valamelyik reggel csúnyán púposított, és láthatóan rosszul volt. Azzonnali állatorvosi vizit megállapította, hogy székrekedése lehet, hiszen a röntgen sem mutat semmit, és a vérvizsgálat is negatív lett. Szerencsére persze, de potom 14 ezerért.
Vajon ezek az újszülöttnek látszó kisméretű kullancsok (ha tudjátok melyikekre gondolok) terjesztenek- e kórságot? Én abban reménykem, hogy nem. Talán ez az első vérszívásuk, így nem lehetnek köztigazdák.?
Aminek nagyon örülök, hogy találtunk OCTAVIANIA (ASTEROSPERMA) -t azaz (Rumillatú) Bazsalikomföfeteget. A zárójel a bizonytalanságot jelzi. Ezt a fajt az elmúlt 7 évben, mi még nem találtuk.

11 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Három kutyám volt, most kettő van, erdő mellett lakunk. Én Killtix nyakörvet használok, fél évig biztos jó. Belemehet a kullancs, de még a fertőzés előtt elhal a kutyában. Szerintem érdemes kipróbálni.

Laura írta...

Sajna a kicsik is terjeszthetik a kórságot, amennyiben a jóédes anyukájuk hordozó volt a peterakás időpontjában ... :(

Névtelen írta...

Bizonyos Babesia fajoknál már bizonyitott a transovarialis fertőzés, amikor már a kullancspeték fertőzöttek Babesiával, tehát első vérszivásuk alkalmával már fertőznek. Pont a kutyát fertőző B.canisról nem tudni biztosan, hogy képes e erre a trükkre. Viszont valószinű, hogy amit egészen kisméretűnek látsz, az sen a frissen kikelt lárva, mert azt egy kutyában megtalálni művészet, hanem a már vért szivott következő alak, a nimfa. Sajnos nem tudtalak megnyugtatni. Eszter

Névtelen írta...

Utálom.Viszont mióta Scalibor van rajtuk, egyikben sem volt kullancs.
Nyilván többször jártok olyan helyen, ahol nagyon sok van, mint mi, de az enyéimben minden séta után volt idáig. Ha idáig nem próbáltátok, esetleg érdemes lenne, ez az első amivel igazán meg vagyok elégedve.
Pedig próbálkoztunk végig mindegyikkel.

borcsa írta...

Én is csak reménykedem, hogy nem terjesztenek semmi rútságot

István Bagi írta...

hetek óta gondolkozom egy kullancsvédekezéses poszton :),
egyre aktuálisabb :(

István Bagi írta...

ja és a killtix csak egy hónapig jó a kullancsok ellen tapasztalatom szerint :(
állitólat ha ez ember fémkefével ledorzsoli a zsirt róla ujra hatásosabb lesz, de ezt még nem próbáltam.
pont ma vettem egy csomót
szóljatok ha kell új.

Névtelen írta...

ez a dolog nálam is aktuális, nehezítve azzal, hogy egy puli nem igazán tud nyakörvet hordani, így neki cseppenteni kell (Advantix), viszont imád úszni.....
a témában ajánlom a mancsakezben.extra.hu oldalt www nélkül kell beírni.

Névtelen írta...

Mi Killtix (nem igazán vált be), Advantix (jónak tünik), Lyme-elleni oltás combóban hiszünk. Tavaly ennek ellenére 1 db kulancs csak bennemaradt a kutyóban és Babéziás is lett :(
Szerintem az esti kurkászás a legbiztosabb. És még a szociális kapcsolatot is erősíti :)
ZImre

Névtelen írta...

Ja, a gombáról:(Octavianina asterosperma)
Gratulálok!! Nem túl gyakori,főleg savanyú talajon él,és ez a jó kis meleg, esős idő ideális, hogy az ember(kutya) ilyen különlegeségeket találjon. Mégmégmég :)
ZImre

Névtelen írta...

Sziasztok!

Asziszem a haziallat.hu-n olvastam, hogy kétféle kullancsirto hatóanyag van: az egyik a hámsejteken van, a másik a véráramba kerül. Nemtudom, milyen lehet a kiltix, de valószínű, az utóbbiról lehet szó. Namost azt nemtudom, hogy ha az első szívásnál mérget is szív, és megdöglik, akkor visszaöklendezi-e a fertőzött vért, vagy sem. Ez itt a nagy kérdés. De felteszem, hogy Előregondolkodnak annyira a gyártók, hogy ezt biztonságosan megoldják.