2011. december 19., hétfő

Fake truffles of 2011

Régen írtam ide a blogra, ennek csupa közhelyes oka van: sokat dolgoztunk, nem volt időm, kedvem stb. stb., De most év vége fele kitaláltam, hogy összeállítok egy jó kis best of listát.
Az idén azokat a  hamisításokat gondoltam sorrendbe állítani, amikkel a szarvasgomba-nagykereskedelem közben találkoztunk. (a kiskereskedelmi csalásokról ezt írtam korábban). A gombák közé keveredett makkok, gubacsok, marék föld, összesározott gombák most - mivel túl általánosak - nem játszanak :D



5. A vizes gombás. Utolsó helyre került ez a hatékony, de a többihez képest ötlettelen módszer, amely főleg egy erdélyi faluban szokás évek óta. Közismert, hogy a szarvasgomba normálisan naponta pár százalékot is veszít súlyából, a párolgási veszteség miatt. Ezt elégelte meg az ötletgazda és napi rendszeres vízadagolással és vizes hűtőben tartással próbálja megforditani a folyamatot. A gombának ez természetesen nagyon nem használ. A megoldás, hogy mi ilyen gombat nem veszünk.

ötlet: 1 pont,
hatásosság: 5 pont



4. Szintén Romániából érkezett ez a rendkívül gyenge, de látványos kísérlet, amelyben ezeket a képen látható növényi gumókat próbálja fehér szarvasgombaként értékesíteni - a feltehetően csak tájékozatlan - eladó.
ötlet: 3 pont,
hatásosság: 0 pont.


3. Az előbbi módszer kissé kifinomultabb és tudatosságot mindenképp feltételező párjával szintén idén találkoztunk először. A nyári szarvasgomba közé kevert bunkós agancsgomba (Xylaria polymorpha) darabok már igazi csalásnak minősülnek, habár elég pitiáner összvissz 30 gr. phhh !

ötlet: 6 pont
hatásosság: 1 pont.



2 . A lista kedvéért egy régi 5-6 évvel ezelőtti magyarországi esetet melegítek most fel. A gyakoroltott gombász burgonya nagyságú, gondos kéz munkáját magán viselő agyaggomboccal társította nyári szarvasgombáit, alig titkolt sulygyarapítási szándékkal. A kép illusztráció :DDD

ötlet: 3 pont
hatasosság: 2 pont.




1. Az első helyezett az előző amatőr csalásokon minőségileg túllepve kidolgozottságában és hatásosságában is briliáns. A fehér szarvasgombánál a méret jelentős árnövelő tényező, a nagyobb gombák többszörösét érik a kisebbekének. Ezt elégelte meg hősünk, aki nem kevés időt áldozott arra, hogy megtalálja a naggyá összepárosítható kis gombákat és összeragasztotta pillanatragasztóval!!! 


Feltehetően nehéz igazán hinni abban, hogy ezt az irreálisan drága szarvasgombát valaki végül megeszi, máskülönben hogy képzelhette a szerző , hogy a trükk titokban marad?  Belegondolt-e hogy a pillanatragasztó mérgező? megannyi kérdés.  Sajnos, mi ezt trükköt elsőre bizony beszoptuk, a vevő meg azt üzeni, hogy grillen süssük meg a kivitelezőt.

ötlet: 8 pont
hatásosság: 5 pont.

1 megjegyzés:

balagan írta...

Hogy ezek eddig nem jutottak eszembe! Jövőre első helyre fogok kerülni a pillanatragasztóval összeragasztott sárgombócommal! :)