2009. március 29., vasárnap

Gödöllői szarvasgomba napok, beszámoló

Köszönjük mindenkinek, aki segített a szervezésben és azoknak is, akik megtisztelték részvételükkel a szerdai vagy a szombati rendezvényt. Ahogy a visszajelzésekből leszűrhető mindkét nap mindenkinek tetszett. Reméljük lesz folytatás :)


A szerdai előadások közönsége


A gombakereső kutyaverseny új módszer szerint zajlott és beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A 12 kutya közül a győztes Nagy Zsolt és kutyája Csipke (egy fiatal Labrador szuka) lett. Csipke tavaly kezdte a gombászást és blogközeli kutya :), ezúton is gratulálok Pezizának és Zsoltnak hozzá!

Nagyon gyorsan - kevesebb mint 1 óra alatt - lezajlott az egész verseny, ezért senkinek nem volt ideje megunni :)
Izgalmas is volt, hiszen a pályán lévő két kutya a legtöbb esetben csak szoros küzdelemmel tudta eldönteni a továbbjutást. Sajnos a sorsolás miatt rögtön az elején két nagyon jó kutya került szembe (Böbe és Gréti), de a verseny egésze összességében igazságos és érdekes is volt szerintem. Persze ez egy játék és ahogy néztem szerencsére nem is vette senki véresen komolyan, nem úgy mint az a múltkori emberke, akit egy macska kiállításon láttunk hisztizni és a zsűri elől sértődve színpadiasan sarkon fordulva hazamenni, csak mert nem az ő édibédi cicája nyert.
Az új versenymódinak egy komoly hátránya, hogy elég rugalmatlan a résztvevő kutyák létszámát illetően, most 12 kutyára készültünk fel és - szerencsére vagy nem :) - de túl sokan jelentkeztek. Ezért mi sem tudtunk sajnos Feri kutyával elindulni. Vigasztal a tudat, hogy a versenyen eldugott gombákat pénteken mi szedtük Ferivel és Mokkával, és legalább ezen az első párharcos kutyaversenyen bíróként tesztelhettük a versenyszabályzatot. Jó páran több kutyával is neveztek volna, azonban a verseny erre nem alkalmas, minden résztvevő kutyához külön ember szükségeltetik.

Idemásolom és vitára bocsátom az erre az alkalomra kitalált szabályzatot, ami egyébként szerintem nagyjából bevált. A verseny vitás helyzet nélkül zajlott le, minden forduló érvényes és eredményes volt, és az előzetes félelmekkel szemben, az egyszerre pályán lévő 2 kutya nem zavarta egymást és - azok a jellemzően karakán kan kutyák - "akik" nem tudtak a feladatra koncentrálni, ezt leginkább a pálya körül lévő kutyáknak és embereknek köszönhették, mintsem a másik versenyzőnek. Hiába, a kanok nem igazából erre a zsúfolt, ingergazdag küzdelmekre találták ki, jellemzően a hármas döntőbe most is csak szukák kerültek.

Képek a versenyről lesznek, mihelyt kapok :) és akkor a szabályzat:


Feltételek:

2 bíró (egyik az időt méri és a szabályok betartását figyeli a másik az eredményeket írja.)

12 versenyző kutya

1 ellenőrző kutya

10 pálya, 10x10 m szalaggal körülkerítve

9 pályán 5-5 gomba, egy pályán 7 gomba a döntőhöz. (a rejtéskor térkép készül).

6 selejtezőhöz a kutyák a verseny előtt pályát húznak.

Eredmények értékelése

A kutyáknak mind a 3 fordulóban 10 perc áll rendelkezésre hogy megtalálják a gombákat.

A versenynek vagy az idő lejárta, vagy a gombák 5:0, 4:1, 3:2, arányú megtalálása vagy a verseny mindkét versenyző általi feladása vethet véget.

A győzelemhez tehát legalább 3 gombát kell a győztesnek megtalálnia.

Az eredményhirdetéshez legalább 4 gombát kell a 2 kutyának összeszednie.

Ha a kutyák nem találnak meg 4 gombát az idő lejártáig, a versenyzők kérésére ellenőrző kutyát lehet hívni, aminek 5 perc áll rendelkezésére, hogy a hiányzó gombákat megtalálja. Ha az ellenőrző kutya segítségével 5 perc alatt nem jön össze a 4 darab megtalált gomba, akkor új pályán indulhat a 2 versenyző kutya.

10 perc letelte és 2:2 állásnál lehetőség van 3 perc hosszabbításra.

Ha nincs meg a győzelemhez szükséges eredmény: (5:0, 4:1, 4:0, 3:2, 3:1), egyik kutya sem jut tovább. Ha ez selejtezőben történik az elődöntőbeli ellenfél automatikusan nyer, ha elődöntőben történik a döntőben kevesebb kutya vesz részt.

A döntőben 7 db gomba van elrejtve, az győz, aki a legtöbb gombát szedi. Eredmény egyenlőség esetén (pl2:2:2, 3:3:1) az időeredmény számit.


Végül ami a tapasztalat alapján változhat:
-Pályánként 2-5 perc volt a szükséges idő, tehát a 10 perc limit soknak tűnik.
-Nem volt szükség ellenőrző kutyára sem a térképre, de ezek azért biztonságot adhatnak vitás helyzetben.
- 4 megtalált gomba után minden esetben befejeztük a párharcot
- döntetlennél hosszabbítás nem szükséges, helyette az nyer, aki az első gombát hamarabb megtalálja.


***
A rendezvény támogatói voltak:
Szent István Egyetem, Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület, szarvasgomba.hu, Aranyszarvas Kft,

5 megjegyzés:

Laura írta...

A képek meg a videók feltöltés alatt.
Nagyon-nagyon jó volt a hangulat, ilyen versenyt kb havonta kellene rendezni:) Meg lehetne nyugodtan több kutyával, biztos nem lenne unalmas. Ha van elég jelentkező, akár dupla létszámmal, még akkor is végeznénk úgy másfél - két óra alatt.
(mellesleg már az elődöntőben is csupa szuka volt, éljenek a szukák :) )

Laura írta...

Ja mégvalami, a végén jobb ötletnek találom a hosszabbítást mint az első gomba idejét, mert az inkább szerencse kérdése, ki honnan indult, stb. Meg a hosszabbítás izgalmasabb is :) A végén rúghatnak 11-eseket is ha akarnak :)

István Bagi írta...

a hosszabítással az a baj, hogy bonyolítja a szabályzatot mert nem minden esetben kivitelzhető.
, hiszen pl egy döntőbeli 3:3:1-es eredménynél (pont ez volt most) nem lehet hosszabítani, csak új gombát eldugni.

Laura írta...

Erre gondoltam, 10 perc szünet és mehet tovább:)

peziza írta...

Nagyon jó kis összejövetel volt,látszott, hogy sok munka volt benne!
A hosszabbítás jó ötlet, bár a "hirtelen halál" is inkább csak szerencse dolga, de a feszültség tovább fokozható.