2008. december 6., szombat

hétvége

A mai "házi" kutyaversenyhez és bográcshasználathoz kegyes volt az időjárás és nagyon jó helyszínt is találtunk hozzá egy a Budai-hegyekben fekvő cserkészpark erdejében. A verseny nem eldugott, hanem vad gombákra irányult és nem pályákon, hanem mindenki szabadon járva-kelve előre megszabott időhatáron belül. Az ilyen típusú verseny hasonlít legjobban a valódi szarvasgomba-gyűjtéshez habár szerencse azért kell hozzá, mert a lényege, hogy senki nem ismeri az adott erdőt. Két kategória volt, az elsőben az nyer aki a legtöbb talált földalatti gombafajt gyüjti be (Tudományos kutya díj :)), a második kategóriában a legnagyobb össztömegű értékes (fekete) szarvasgombát találó a gyöztes. Feri tavaly Erdélyben nyert egy ilyen versenyt és most is szerencsénk volt. Elég sok szép nyári szarvasgombát találtunk a második kategória első helyéhez (ezt tavaly Patonai Péter nyerte). Második helyezett lett Musa nevezetű fiatal lagotto a gazdájával, harmadik pedig egy gombászatilag teljesen kezdő Springer spaniel csapat, ők hihetetlen gyorsan tanulták meg a gombakeresést.
A tudományos kutya első helyért holtversenyben állt négy gombafajjal Böbe (labrador, gazdája Karcsi ) és Csipke és Zsuzsi ( labradorok és gazdájuk Zsolt), közöttük egy hirtelen halálos első gombatalálattal döntöttük el a sorrendet, ezen Zsolték voltak szerencsésebbek. Szinte mindenki talált 2-3 fajt aminek elnökünk nagyon örült , hiszen gyarapodott az egyesületi herbáriumunk, és a kutyák, gazdik sikerélménye is meglett.
Nagyon sokszínű társaság gyült össze, keveredett a magyar, az olasz és angol nyelv (Márta és Olivi mellett Nóra és Carlo (Springer spániellel), egy ausztrál pár (lagotto tulajdonosok) és új hazai érdeklődők is megtiszteltek minket jelenlétükkel).
A kiváló ebédért köszönet Péternek és a lányoknak. Köszi Márta a képeket!

Nincsenek megjegyzések: