2008. május 16., péntek

A kínai már a spájzban van!

“We dreaded it, and it has happened!” Murat

Azt a betyár mindenit!
Most olvasom a BBC-n, hogy bekövetkezett, amitől régóta tartottunk (már aki), de igazából távoli veszélynek tűnt.

Dr. Claude
Murat (Torinoi Egyetem) munkatársaival megtalálta a kínai szarvasgombát egy olaszországi ültetvényen. Ami azt jelenti, hogy ez az eddig csak Ázsiából ismert gomba megél Európában vadon. Muraték erről szóló publikációja a következő New Phytologist-ban jelenik meg. A tudósok attól félnek, hogy a jóval agresszívabbnak tartott kínai szarvasgomba (Tuber indicum) kiszoríthatja vagy hibridet hozhat létre az egyre ritkuló francia szarvasgombával (Tuber melanosporum). Ez utóbbi gomba a legértékesebb fekete szarvasgomba, kilogrammja 700-1200 Euróba is kerül, míg ugyanannyi kínai szarvasgomba csak 20-40 Euró. Külön probléma, hogy a két gomba külsőleg nagyon nagyon hasonlít, a különbség csak az aromában, illatban van, értelemszerűen a francia javára.

A külső hasonlóság sok gondot okozott eddig is, és hozzánemértő vásárló sokszor csak a kereskedő becsületességében bízhat :O, hogy nem kínait kap francia helyett. (Azért milyen gonosz tréfa a természet részéről, hogy szerencsétlen kínai szarvasgomba - holott vadon nő, - éppolyan, mint a többi kínai termék: olcsó, sok van belőle és gyenge minőségű)

A kínai szarvasgomba piaci helyzetét az alapozta meg, hogy az utóbbi évtizedekben drasztikusan lecsökkent a francia szarvasgomba évi össztermése. Mindenesetre ott tartunk, hogy New York-ban (Culinary Institute of America) állítólag a kínai szarvasgomba használatáról tartanak kurzusokat. :O

A kínai szarvasgomba kiköpött francia


A kínai szarvasgomba ezentúl nem csak a piacokon lehet komoly vetélytársa lehet a a francia szarvasgombanak , hanem a természetes élőhelyeken vagy ültetvényeken is. Nyilván a farmer sem fog örülni, ha az értékes truffe helyett értéktelen kínait szüretel majd. A említett Piedmontban levő meg nem nevezett ültetvény tulajdonosa 2006-ban lépett kapcsolatba a kutatókkal. A mogyoró és gyertyán fákból álló ültetvényről úgy tudta, hogy francia szarvasgombával "fertőzték meg" és várta, hogy termőre forduljon, de 10 év elteltével is hiába. Az ellenőrző vizsgálat során a francia mellett kínai szarvasgomba mikorrhizát is találtak a gyökércsúcsokon. Ez azért olyan aggasztó, mert laborkísérletek során, amikor mindkét gombával beoltották a csemetéket, a francia eltűnt és csak a kínai maradt. Habár, hogy pontosan mi fog történni a természetben, nyilván senki nem tudja megjósolni. Murat azt mondja, hogy az a vállalat, ami beoltotta az ültetvény csemetéit, már bezárta a boltot, és csak feltételezhető, hogy szándékosan keverték össze a hasonlóan kinéző 2 fajt, helyettesítve a francia szarvasgombát az olcsóbb kínaival.

“Most people who are working on truffles will be very concerned to read the paper by Murat,”
Ian Hall

Ez egy még jobb cikk

2 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

tegnap a nagycsarnokban tucatszám állt a kínai szarvasgomba az egyik árusnál : ((( miután a vargányát 2000 Ft/10 dkg áron adta, erre már nem is voltam kiváncsi, de általában 200 ezret szokott rá mondani a nő : )))))))))))))

István Bagi írta...

rutinos vagy :)