2008. március 31., hétfő

LOL

"A szarvasgombás hagymakrém-leves kalapban (vagyis rásütött leveles tésztával) nagy hibája, hogy a benne úszkáló szarvasgomba-darabok ellenére nincs meg az az átható aromája, amelyre a gomba puszta említésétől beinduló pavlovi reflexek emlékeztetnek. (Mint később Donatellától megtudom, ez a hátránya, ha valaki friss alapanyagokból dolgozik: a tavaszi szarvasgmba még nagyon zsenge, nem érik be úgy, mint a novemberi főszezonban szedett társai.)" forrás : Szinbádék.


Feltevésem szerint aktuálisan nyamvadt, szagtalan-izetlen fehér belsejű nyári szarvasgombáról van szó (Tuber aestivum). A most található nagyon kevés nyári szarvasgomba nem érik meg őszre (SEM!) , inkább a tél végéről maradt. Két dolog miatt nem kéne használni:

-mert ilyenkor általában nincs íze, és mint az itt jól látszik, ez nem jó a vendégnek se, meg a séfnek se.

- a másik, hogy hadd pihenjen szegény gomba. Ilyenkor terjeszkedik és regenerálódik a gomba és ha békén hagyják, lassan új termőtestkezdemények is kifejlődnek a tavasz folyamán, ezekből lesznek majd a nyári és őszi finom illatos gombácsekek.

Aki tavasszal is szeretne friss szarvasgombát használni, annak késői szarvasgombát (Tuber borchii) kéne felhajtania. Sajnos nálunk nem nagyon találjuk, ha van, akkor meg nagyon kicsi. Tehát Olaszországból lenne érdemes beszerezni. Mivel az étterem erősen olaszos, lehetséges, hogy felhasznált gomba ilyen volt, de a leírás alapján nem tartom valószinűnek.

Leginkább azt javaslom, szarvasgombát együnk júliustól-márciusig és akkor nem lesz semmi bajunk.
Nyáron együnk nyári és fehér szarvasgombát
ősszel nyári, nagyspórás, isztriai és homoki szarvasgombát
télen téli és francia szarvasgombát, mert az jó.

Tavasszal is lehet szüreti bált csapni, de nem biztos hogy sikeres lesz.

Nincsenek megjegyzések: